Mens en samenleving




Mijn visie 


Onder een samenleving versta ik het woord 'samen' en 'leven'. Wat mij betreft is dit leven met dieren, mensen, natuur, buren, collega's, kinderen enzovoort. 
We leven in een multiculturele samenleving gekenmerkt door muziek, taal, godsdienst, gedragsregels, gebruiken en tradities. De verscheidenheid tussen de groepen verandert permanent, want cultuur is nu eenmaal voortdurend in beweging. 
                                                                                                                                                                                                                           https://www.heinpragt.com/levensbeschouwing/multiculturele_samenleving.php







Als inleiding plaats ik een filmpje die zeker de moeite waard is om even te kijken.
Hierin ga ik me dan ook verdiepen.
Veel kijkplezier!

                                                             https://www.youtube.com/watch?v=MOr-AVAwDms


Rond dit thema 'Mens en samenleving' bespreek ik het artikel "inleveren voor of tegen het neoliberalisme" van de heer Paul Verhaeghe. 

Om het artikel beter te kunnen begrijpen heb ik de tekst er even bijgenomen. Daardoor kon ik het videofragment makkelijker volgen.
Het artikel weet me te vertellen dat de maatschappij vroeger bepaald was door 4 dimensies nl; het politieke, het religieuze, het economische en het culturele. 
Ondertussen zijn er  3 dimensies verdwenen en houden we enkel nog het economische over. Ik sluit me aan bij de theorie van dhr P. Verhaeghe. 

Hieronder staan 4 ideeën vermeld die me het meest aanspreken in de uiteenzetting : 

1. Laat onderwijs weer bildung worden
De visie op onderwijs moet nagegaan worden. Het onderwijs speelt een belangrijke rol.
De bedoeling was om hoogopgeleide burgers af te leveren die konden bijdragen tot een betere maatschappij en dat de studenten  rechtstreeks het bedrijfsleven konden instappen.
Ik denk dat de heer Paul Verhaeghe bedoelt dat het onderwijs wat teruggeschakeld moet worden naar vroeger. Een vrije vertaling van bildung is zelfontplooiing.  

Met deze stelling ga ik zeker akkoord, de kinderen moeten zelfstandig worden en hebben zelfontplooiing nodig. Iedereen moet zich kunnen ontwikkelen tot een zelfstandig volwassen persoon. Op de eerste plaats moet het onderwijs de kinderen die kans kunnen geven. 

2. En vorige week (21 jan 2012) konden we in de krant lezen dat zelfdoding Vlaanderen 600 miljoen euro per jaar kost, en dat dit een ernstige bedreiging voor de economie wordt. Hoe ziek moet een maatschappij zijn om zelfdoding uit te drukken als economische kost? 
Dit is een zieke gedachte. Hoe menselijk zijn we nog? Mensen die gevochten hebben om door het leven te spartelen, die geen enkele uitweg nog zagen zitten. Mensen die ten einde alle raad waren. Om dan nog maar te zwijgen over de achtergebleven familieleden die hierom rouwen.
En wat doen we? We rekenen uit hoeveel dit ons wel allemaal kost. Het egoïsme zit hoog bij bepaalde mensen. Maar dit kan ik geen egoïsme noemen, eerder onmenselijk. We spenderen miljoenen aan bekende voetbalwedstrijden of voetballers dat onnodig is. Maar geld spenderen aan mensen die het leven niet meer zien zitten vinden we overbodig?

Jammer genoeg hebben de mensen met macht en geld de wereld overgenomen. Het is nog niet lang geleden dat de kloof tussen arm-rijk kleiner was. Nu begint de kloof terug te groeien, de rijke worden rijker en de armen worden armer. Onze maatschappij functioneert niet meer zoals het moet zijn. Een oplossing zie ik niet meteen eigenlijk. De enige oplossing zou zijn dat iedereen begint na te denken. Maar dit gebeurt enkel als het te laat is , jammer genoeg.  


3. Verhoog het inschrijvingsgeld voor alle opleidingen die niet aansluiten bij het bedrijfsleven, verlaag het voor alles wat wel rendeert. 
Hieronder vindt u een link met een raming van de totale kostprijs als student per academiejaar. 
file:///C:/Users/l/Downloads/raming%20van%20de%20totale%20kostprijs%202015-2016.pdf

Zoals u in het document kan zien kost studeren al handenvol geld per jaar. Doe dit dan maal drie, aangezien het minimum 3 jaar studeren is.
Als ze het inschrijvingsgeld nog gaan verhogen voor opleidingen die niet aansluiten bij het bedrijfsleven , zal het effect zijn dat er zich nauwelijks nog iemand inschrijft. Of dat gezinnen problemen zullen hebben om dit eventueel te kunnen bekostigen. Mogen we nu al zelf niet meer kiezen wat we studeren? Zelfs dit wordt weer eens bepaald door mensen met macht?

Ik zou alle opleidingen verlagen van kost. 3000 euro is veel om gewoon te kunnen studeren. Dit dan nog als pendelstudent.
De dag van vandaag draait alles om het commerciële. Er moet overal winst uit gehaald worden en overal moet het wel iets opbrengen.
Zelfs de studenten zouden er nu onder leiden. Dit vind ik verschrikkelijk, de motivatie om te studeren voor een opleiding die niet aansluit bij het bedrijfsleven zal snel verdwijnen dan. 



(Hierbij heb ik nog een aansluitend artikel gevonden die me interessant lijkt) 
http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/08/30/belgi-het-beloofde-studieland


4. Maak de zorgsector zoveel mogelijk onafhankelijk van de commerciële wereld. 


De zorgsector is het laatste die commercieel mag zijn. Zorg draait rond liefde, naasten helpen, steunen, vertrouwen, er zijn voor iemand, verzorgen indien er ziekte is. Denk maar aan de verpleegsters die dag en nacht in het ziekenhuis staan om de mensen te helpen.
Willen we dat dit ooit commercieel zou worden? Dat het de bedoeling is om er ooit winst uit te halen?
Uiteraard sta ik achter dit idee!

Mensen helpen doe je uit liefde , niet om er winst uit te halen. Indien dit niet zo is hou je dit toch niet vol.
Alles is al commercieel genoeg in de wereld, laten we de zorgsector menselijk houden. 



Draag je steentje bij in de maatschappij 
Deze afbeelding stelt de samenleving voor.
Alle mensen helpen elkaar en laten de maatschappij functioneren door samen te werken.

Het is belangrijk om elkaar te helpen, steunen en motiveren.























We are the world :


Dit liedje zou iedereen eens moeten beluisteren. 
'We are the world' is een liedje die oorspronkelijk gemaakt is voor het goede doel. Het is geschreven door Michael Jackson en Lionel Richie.

Toen ik in het kerkkoor zong, hebben we dit nog gezongen ten voordele van de aardbeving in Haïti. De opbrengst van de remake ging naar de slachtoffers van Haïti. 





Bronnen : 

Vooruit Gent, (2012, februari 1). Paul Verhaeghe op WeStrikeBack in Vooruit. Opgeroepen op april 27, 2016 van Youtube : https://www.youtube.com/watch?v=MOr-AVAwDms 

Leliaert, S. (2011). België, het beloofde studieland?. Geraadpleegd op 27 april 2016, van http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/08/30/belgi-het-beloofde-studieland








1 opmerking:

  1. Beste Liesje

    'We are the world' is inderdaad een super mooi liedje. Ook het clipje is leuk om naar te kijken. Er komt een oneindige diversiteit aan culturen in voor, altijd leuk om te zien!
    groetjes Hannelore

    BeantwoordenVerwijderen